Otvorenie inteligentného dopravného laboratória na katedre železničnej dopravy

Dopravné laboratórium Katedry železničnej dopravy, Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite v Žiline (KŽD FPEDAS UNIZA) oslavuje tento rok 30. výročie. K tomuto dôležitému míľniku a súčasne k úplnej modernizácii dopravného laboratória pripravuje katedra železničnej dopravy (KŽD) jedinečnú udalosť pre svojich partnerov, absolventov a širokú verejnosť - „Otváračku dopravného laboratória KŽD“.

Otváračka dopravného laboratória KŽD - točenica" ponúkne neopakovateľnú príležitosť nahliadnuť do inovatívneho sveta dopravy. Hlavnou atrakciou bude 100 metrov dlhé modelové koľajisko, ktoré je jedinečné v celej Európe a ktorého moderné zariadenia budú v pohybe aj v priebehu podujatia. Slávnostne ho otvoria 4. apríla zástupcovia Ministerstva dopravy SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, generálni riaditelia dopravných spoločností. V piatok 5. apríla bude dopravné laboratórium otvorené pre absolventov katedry železničnej dopravy, kde si môžu prísť zaspomínať na to, čo bolo a vidieť, čo je teraz a dozvedieť sa, čo bude v budúcnosti. V sobotu 6. apríla bude toto technologicky najvyspelejšie dopravné laboratórium otvorené pre verejnosť.

Návštevníci budú mať možnosť obdivovať revolučné technológie železničnej dopravy, unikátnu výstavu obrazov Sadze a otvorené učebne s dizajnovým graffiti na stenách. Nebudú chýbať ani všetky typy hodín, od klasických staničných hodín až po digitálne. Samozrejmosťou sú vystavené najnovšie 3D modely vozňov a špeciálny suvenír ako darček pre všetkých návštevníkov.

V unikátnom dopravnom laboratóriu sú nainštalované kompletné, aktuálne verzie plánovania a prevádzky železničnej dopravy v jednotlivých informačných systémoch. Táto kombinácia systémov umožní simuláciu dopravy na modelovom koľajisku v úplne reálnych podmienkach, čo je neoceniteľné nielen pre študentov, ale predovšetkým pre budúcich zamestnancov manažérov infraštruktúry. V dopravnom laboratóriu je k dispozícii 6 dopravní na hlavnom okruhu a 3 dopravne na diaľkovo riadenej trati, čo umožňuje simulovať bežné prevádzkové situácie, ale aj poruchové stavy a nehody.

Dopravné laboratórium bude prínosom nielen pre školenie manažérov infraštruktúry, ale aj pre výskumné úlohy, pretože umožňuje detailnú analýzu a simuláciu rôznych scenárov prevádzky. „Sme nadšení, že môžeme ponúknuť tieto pokročilé možnosti a veríme, že to prinesie nové poznatky a zlepšenia nielen pre našich študentov, ale aj pre dopravný sektor ako celok,“ povedala doc. Ing. Bibiána Buková, PhD., KŽD FPEDAS UNIZA.

02042024 TS otvorenie inteligentneho dopravneho laboratoria na katedre zeleznicnej dopravy 1

02042024 TS otvorenie inteligentneho dopravneho laboratoria na katedre zeleznicnej dopravy 2

02042024 TS otvorenie inteligentneho dopravneho laboratoria na katedre zeleznicnej dopravy 3