Pomáhajú aj študenti biomedicíny zo Žilinskej univerzity v Žiline

Študenti študijného programu Biomedicínske inžinierstvo na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií (FEIT UNIZA) pomáhali počas celoplošného testovania na COVID-19. Do výzvy sa aktívne zapojili desiatky študentov až v siedmych krajoch Slovenska. Vyhodnocovali antigénové testy. Pomáhať pôjdu opäť.

Iniciatíva na pomoc pri testovaní prišla od samotných študentov a absolventov, ktorí majú v náplni štúdia nielen techniku, ale aj medicínu. Študenti biomedicínskeho inžinierstva (BMI) sa zapojili do výzvy, ktorá apelovala na zdravotníkov, aby prišli a pomohli pri celoplošnom testovaní. Ich prítomnosť tak ovplyvnila dostatok kvalifikovaných ľudí v odberných tímoch. V operácii nazvanej „Spoločná zodpovednosť“ študentov FEIT UNIZA klasifikovali ako zdravotníckych pracovníkov typu C, kde je napríklad aj technik zdravotníckych pomôcok. Celkovo sa do tejto výzvy aktívne zapojilo 30 študentov v mestách: Žilina, Kysuce, Levice, Martin, Dolný Kubín, Poprad, Žiar nad Hronom, Banská bystrica, Bratislava, Prievidza, Trnava.

„Už ako bakalári mali štátnicu aj z medicínskych predmetov ako sú základy anatómie, histológie, fyziológie a patofyziológie, a preto mohli vyhodnocovať antigénové testy na COVID -19,“ povedal prof. Ing. Ladislav Janoušek, PhD., vedúci katedry Teoretickej elektrotechniky a biomedicínskeho inžinierstva na FEIT UNIZA.

Lekári potrebujú čoraz viac technicky zdatných odborníkov v medicíne. Tých, ktorí riešia aktuálne výzvy, ovládajú medicínsku techniku, ktorá je stále viac sofistikovanejšia a potrebnejšia (napríklad v druhej vlne pandémie COVID-19 aj ako náhrada dýchania – Umelá ventilácia). Biomedicínski inžinieri majú zvlášť v dnešnej dobe veľký význam a to aj pri vývoji nových medicínskych technológií pre lepší a zdravší život nás všetkých.

„Pri prehliadaní databázy zdravotníkov prihlásených na pomoc pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID 19 ma veľmi milo prekvapil záujem študentov biomedicínskeho inžinierstva zapojiť sa. Zo sveta umelej inteligencie sa tak mohli na chvíľu preniesť do sveta praktickej medicíny. Verím, že si odniesli nielen nové zručnosti, ale aj skúsenosť s prácou v teréne. Milí študenti, ďakujeme,“ povedala prof. MUDr. Mariana Mrázova, prorektorka a vedúca Inštitútu pre prevenciu a intervenciu VŠZaSP sv. Alžbety.

„Mimoriadne si vážime vašu pomoc a nasadenie pri zdravotnicko-logistickej najväčšej akcii zameranej na včasné vyhľadávanie t.j. skríning infekčných chorôb v týchto dňoch. Nasadenie študentov zdravotnícko-technických a biomedicínskych odborov bez ohľadu na školu je príkladom pre celú našu spoločnosť,“ odkázal našim študentom BMI FEIT UNIZA Dr.h.c. prof. MUDr. Juraj Benca, PhD., MPH, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a prof. MUDr. Krčméry Vladimír, DrSc., zriaďovateľ VŠZaSP sv. Alžbety.

Študenti FEIT UNIZA si uvedomujú, že za každou krízou je vždy potenciál, obrovská tvorivá sila, súdržnosť a solidarita predovšetkým ľudí, ktorí sa chcú zaoberať dôležitými vecami. Zdravie patrí medzi najdôležitejšie. Byť prítomný tu a teraz, byť vnímavý k sebe, rodine a ďalším je rozhodne zmysluplná činnosť pre každého z nás.

Biomedicínsky inžinier je zaujímavé medziodborové štúdium, zamerané na prístrojovú techniku v medicíne. Prepája medicínu s technikou a hrá významnú rolu vo výskumných inštitúciách a medzinárodných firmách, ktoré sú výrobcami a predajcami medicínskej techniky. Na Slovensku sa dá tento študijný program študovať len na FEIT UNIZA.

06112020 TS BMI 2

06112020 TS BMI 3