Letná škola strojového učenia pomáha, podporuje a popularizuje novými technológiami

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) aj tento rok úspešne organizovala letnú školu strojového učenia, ktorá prebiehala formou interaktívnych cvičení a prednášok. Machine learning (strojové učenie) ako súčasť umelej inteligencie patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce vedné oblasti. Niektorí ho označujú za „novú elektrinu“ – katalyzátor, ktorý bude postupne transformovať všetky odvetvia. Nové technológie UNIZA vyučuje podľa aktuálnych požiadaviek doby na letnej škole už po tretí raz.

Letná škola strojového učenia sa konala druhý septembrový týždeň od 7. 9. do 11.9. 2020. Účastníci, ktorí už majú s programovaním skúsenosti, sa mohli oboznámiť so základmi moderných metód strojového učenia a ďalej ho prakticky aplikovať. Prostredníctvom jazykov Python a R sa naučili automaticky zatrieďovať objekty, rozpoznávať tváre, alebo aplikovať hlboké učenie v rozpoznávaní obrazu a zvuku. Súčasťou intenzívneho týždenného programu boli okrem študentov aj firmy a freelanceri. Mentoring poskytli skúsení odborníci z Fakulty riadenia a informatiky (FRI), Fakulty elektrotechniky a informačných technológií (FEIT), Laboratória umelej inteligencie Žilinskej univerzity v Žiline (LUIZA) a niekoľko externých prednášajúcich odborníkov z praxe. Partnerom letnej školy je aj slovenské združenie pre umelú inteligenciu Slovak.AI, v rámci ktorého odborníci z UNIZA participujú na pokrokových vzdelávacích aktivitách.

Letná škola strojového učenia pomáha študentom lepšie uspieť v praxi, zorientovať sa aktuálne a včas v problematike, spolupracovať na riešení praktických úloh z oblasti strojového učenia, v oblasti vedy a výskumu, ale aj v priemysle a v komerčnom sektore. Vzdeláva vysokoškolských študentov a doktorandov, odborníkov z praxe ale aj výnimočných študentov stredných škôl. Aj keď teoretické prednášky presahujú úroveň stredoškolských znalostí zo súvisiacich odvetví matematiky, vedia študenti stredných škôl zvládnuť praktické bloky a nadobudnuté poznatky použiť vo vlastnom stredoškolskom projekte.

„Na Slovensku máme výrazný nedostatok odborníkov s dobrými teoretickými poznatkami a praktickými zručnosťami z oblasti umelej inteligencie a strojového učenia. Schopnosť presadiť sa v týchto a ďalších inovatívnych oblastiach predstavujú nevyhnutný predpoklad našej budúcej ekonomickej prosperity. Letná škola, ale aj ďalšie aktivity laboratória LUIZA a združenia Slovak.AI sa snažia prispieť ku tréningu takýchto šikovných odborníkov, ktorých veľmi potrebujeme,“ povedal Michal Gregor, LUIZA.

LUIZA je mladé a inšpiratívne, technologické a výskumné laboratórium združujúce viaceré tímy v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia na UNIZA. Popri výskume sa venuje aj oblasti vzdelávania. Organizuje pravidelné odborné semináre, na ktorých okrem domácich odborníkov vystupujú ako hostia aj vynikajúci odborníci zo zahraničia. LUIZA sleduje celosvetové trendy a má ambíciu spájať tímy, ktoré vzdelávajú v jej oblasti pôsobenia tak, aby sa vzdelávanie realizovalo spoločne a vo vyššej kvalite.

24092020 TS letna skola strojoveho ucenia 1

24092020 TS letna skola strojoveho ucenia 2