Žilinská univerzita a Huawei – výnimočné partnerstvo budúcnosti

Spoločnosť Huawei Technologies a Žilinská univerzita v Žiline pokračujú v rozvíjaní výnimočného partnerstva a spolupráce pri výskumnej činnosti, v rámci ktorej poskytla čínska spoločnosť Univerzitnému vedeckému parku špičkovú technológiu pre aplikovaný výskum. Postupne sa pripravujú výstupy v rámci konceptu Bezpečného mesta (Safe City) smerujúce do oblasti bezpečnosti obyvateľov a dopravy, čo sú tradičné témy výskumnej činnosti na Žilinskej univerzite v Žiline.

Žilinská univerzita vytvorila vybudovaním Univerzitného vedeckého parku prostredie na riešenie úloh aplikovaného výskumu v spolupráci so silnými technologickými partnermi ako je aj spoločnosť Huawei Technologies (Slovak), a je preto plne pripravená na kooperáciu vo výskume v oblastiach komunikačných technológií a vývoja aplikácii a služieb pre siete 5. generácie. Oblasti výskumu sú zamerané na dopravu, ktorá je tradičnou témou výskumu na Žilinskej univerzite a koncept Bezpečné mesto (Safe City), v ktorej je spoločnosť Huawei celosvetovým lídrom.

Aplikácia výsledkov smeruje okrem tradičných tém inteligentnej dopravy a výroby tiež do oblasti elektromobility, komunikačných sietí a analytického spracovania dát.

Toto partnerstvo prispieva k rozvoju špičkového inovatívneho prostredia na regionálnej aj národnej úrovni. Žilinskej univerzite prináša nielen moderné technológie pri výučbe, ale aj spoluprácu v oblasti špičkového aplikovaného výskumu. V súčasnosti sa ako významná úloha aplikovaného výskumu rieši využitie sietí novej generácie v kontexte smart riešení pre Bezpečné mesto. Práve takáto úloha hľadania nových, lepších riešení pre obyvateľstvo je typická pre našu spoluprácu so spoločnosťou Huawei,“ uviedol riaditeľ Univerzitného vedeckého parku Michal Zábovský.

Shi Yi, generálny manažér Huawei Technologies (Slovak): „Pre Huawei je podpora výskumu a vývoja jednou z kľúčových oblastí spolupráce s univerzitami. Okrem vývoja inovatívnych riešení a služieb sa tiež naša spoločnosť zameriava na vzdelávanie a výchovu talentov prostredníctvom rôznych programov pre študentov, napr. Seeds for the future umožňuje študentom prístup k najnovším trendom v oblasti Informačných a komunikačných technológií. Sme naozaj potešení z partnerstva so Žilinskou univerzitou a z možnosti vzájomnej spolupráce. V blízkej budúcnosti sa chystáme spoločne uviesť do praxe niekoľko inovatívnych riešení, ktoré majú uľahčiť obyvateľom využívanie moderných technológií v našich mestách.“

Huawei Technologies patrí medzi najvýznamnejšie spoločnosti v oblasti telekomunikácií a služieb zákazníkom. Spoločnosť momentálne na Slovensku zamestnáva 70 zamestnancov a vytvára predpoklady pre rozširovanie svojho pôsobenia. Huawei na Slovensku plánuje vybudovať inovačné centrum s výrobným závodom.

Univerzitný vedecký park je unikátne výskumné pracovisko orientujúce sa na vedecký prístup k riešeniu problémov aplikovaných v praxi. Ťažisko aktivít štyroch stabilných výskumných tímov smeruje do oblastí informačno-komunikačných technológií, inteligentných dopravných systémov, výrobných systémov a pokrokových materiálov a technológií.

Univerzitný vedecký park

Mgr. Samia A. Zaoucheová

Oddelenie pre medzinárodné vzťahy a marketing

Ing. Martina Takáčová