Príhovor k 65. výročiu založenia UNIZA

Ctené Excelencie, Vaše Magnificencie, Vaše Honorabiliti, Vaše Spektability, vážení ctení hostia, milé kolegyne a kolegovia, stretávame sa tu dnes aj pri príležitosti jubilea našej univerzity, ktorej technické vzdelávanie a veda sú jej integrálnou súčasťou po dlhé roky.
Vznik našej školy v roku 1953 v Prahe je významným príspevkom k zvýšeniu vzdelanosti na Slovensku. Skutočný rozvoj školy nastal až v Žiline, avšak svojím zameraním bola školou pre celé Československo. 
Dnešná Žilinská univerzita - to je 8 000 študentov a 1500 zamestnancov, s veľkým vplyvom na kultúrny, vzdelanostný, ale aj ekonomický obraz nášho mesta a regiónu.
Žilinská univerzita v Žiline alebo ako my radi hovoríme naša UNIZA patrí už šesťdesiatpäť rokov k popredným vzdelávacím a vedeckovýskumným inštitúciám na Slovensku. Svojou bohatou tradíciou zaujíma významné miesto medzi slovenskými vysokými školami. Už nie je orientovaná len na dopravu a spoje ako bola pri svojom vzniku. Je to široko koncipovaná univerzita sústredená na slovenské pomery v unikátnom univerzitnom mestečku, tu na Veľkom Diele. 
História existencie Žilinskej univerzity v Žiline je bytostne spojená s ČVUT. K 1.10.1952 bola zriadená na ČVUT v Prahe dočasná fakulta železničného inžinierstva ako základ budúcej Vysokej školy železničnej so zameraním na techniku, prevádzkovú technológiu a ekonomiku železničnej dopravy. Vysoká škola železničná otvorila dvere svojim prvým 700 študentom a približne 80 interným učiteľom 1. septembra 1953. Pôvodne mala 5 fakúlt: dopravnú, elektrotechnickú, stavebnú, strojnícku, a vojenskú. Vládnym uznesením č. 58 z roku 1959 premenovaním Vysokej školy železničnej vznikla v Prahe Vysoká škola dopravná, ktorá bola premiestnená z Prahy do Žiliny. Celý proces sťahovania trval tri roky až do roku 1962. V akademickom roku 1959/60 bolo na škole už 1 360 študentov a 160 interných učiteľov. Pri presťahovaní Vysokej školy dopravnej do Žiliny sa počet fakúlt zredukoval ich zlúčením na 3 fakulty, Fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy, od marca roku 1977 rozšírenú aj na spoje, Fakultu strojnícku a elektrotechnickú, a Vojenskú fakultu. Prvé promócie absolventov Vysokej školy dopravnej v Žiline sa uskutočnili v roku 1962, promovalo 167 absolventov všetkých troch fakúlt. V roku1980 sa zmenil názov Vysokej školy dopravnej na Vysoká škola dopravy a spojov v Žiline. 
Výsledkom predchádzajúceho vývoja a napĺňaním snáh po univerzalizácii štúdia vznikali po roku 1989 ďalšie nové fakulty z už existujúcich inštitúcií, katedier a fakúlt. Ako samostatné fakulty sa v tomto období konštituovali: Fakulta riadenia a informatiky a Stavebná fakulta – v roku 1990, Strojnícka fakulta a Elektrotechnická fakulta – v roku 1992. 
V roku 1996 bol názov Vysoká škola dopravy a spojov zmenený na Žilinská univerzita v Žiline. V rokoch 1996-1997 vznikli dve nové fakulty – Fakulta priemyselných technológií a Katecheticko-pedagogická fakulta sv. Ondreja, na základe ktorých boli neskôr založené dve nové slovenské univerzity, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Katolícka univerzita v Ružomberku. Vojenská fakulta bola v roku 1998 premenovaná na Fakultu špeciálneho inžinierstva, čím sa začala jej transformácia na civilnú fakultu a v roku 2000 bola delimitovaná do rezortu školstva, a neskôr v roku 2014 na Fakultu bezpečnostného inžinierstva. V roku 1998 vznikla Fakulta prírodných vied so zámerom rozšíriť profil univerzity a posilniť vzdelávanie v oblasti matematiky, prírodných a humanitných vied a umenia. Vyčlenením prírodných vied so zameraním na botaniku, zoológiu, biológiu, mikrobiológiu a bioinformatiku vznikol ako centrum biologického vysokohorského výskumu v Západných Tatrách v roku 2000 Výskumný ústav vysokohorskej biológie so sídlom v Tatranskej Javorine.
Vzhľadom na profiláciu Fakulty prírodných vied orientovanú stále viac na humanitné a spoločenskovedné odbory bola v roku 2010 premenovaná na Fakultu humanitných vied. Ostatná pozitívna zmena sa uskutočnila tento pondelok. Po predchádzajúcom kladnom vyjadrení Akreditačnej komisie na svojom 106. zasadaní v júni 2018, AS Žilinskej univerzity schválil premenovanie Elektrotechnickej fakulty na Fakultu elektrotechniky a informačných technológií. V súčasnosti má naša univerzita 7 fakúlt.
Za svoje 65 ročné pôsobenie úspešne ukončilo svoje štúdium viac ako 22000 bakalárov, 56000 inžinierov a 2500 doktorandov. K dnešnému dňu máme 180 akreditovaných študijných programov.
Podľa výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl z roku 2015 Žilinská univerzita patrí do prvej päťky najlepších slovenských univerzít. Poskytuje zázemie s desiatkami špičkovo vybavených laboratórií pod vedením medzinárodne známych a uznávaných profesorov a vedcov.
Veda a výskum patria od vzniku Žilinskej univerzity k hlavným aspektom činnosti školy. Je nutné rozdielne hodnotiť históriu a úspechy do konca 80-tych rokov a v súčasnosti. Historické obdobie je treba hodnotiť vzhľadom na vtedajšie kritériá, do ktorých spadá aj udelenie Radu práce 3 pracovníkom VŠD. Na druhej strane nesporným výsledkom ohodnotenia vedeckovýskumnej práce našich zamestnancov bolo udelenie štátnej ceny za rozvoj vedy a techniky dvom pracovníkom, zlatej plakety A. Stodolu SAV alebo titul zaslúžilý vynálezca s právom nosiť Zlatú hviezdu. Určite je nutné spomenúť aj 6 patentov, chránených v zahraničí, ktoré boli získané v rokoch 1977 – 1985. Patenty prof. Jeřábka, týkajúce sa frikčných izolátorov a tlmiča boli chránené aj v USA. 
V novodobej histórii UNIZA je viacero významných úspechov. 
V roku 2000 EÚ priznala Ústavu dopravy na Žilinskej univerzite v rámci 5. rámcového programu štatút Centra excelentnosti v doprave (CeTra). 
V rokoch 2003 – 2006 bola univerzita hlavným riešiteľom 8 projektov štátneho programu výskumu a vývoja a na ďalších 7 participovala.
V roku 1995 sa konal prvý ročník ojedinelej konferencie TRANSCOM, ktorá bola venovaná doktorandom a mladým vedeckým pracovníkom. V roku 2017 sa konal už 12. ročník a konferencia sa napriek pretlaku podobných akcií, v súčasnosti dostala do hlbokého povedomia nielen doma, ale aj v zahraničí aj vďaka indexovaniu vo WoS a Scopus. 
V roku 1999 začala univerzita vydávať vedecký časopis Komunikácie, od roku 2004 sa vydáva len v angličtine pod názvom Communications – Scientific Letters of the University of Žilina. Časopis je od roku 2003 evidovaný v databáze SCOPUS, a v súčasnosti prebieha proces jeho indexovania do WoS.
Univerzita bola veľmi aktívna v oblasti výskumno-vývojovej spolupráce s praxou. Výsledkom je nadviazanie na dlhodobé tradície v oblasti produktov ochrany duševného vlastníctva. Žilinská univerzita v Žiline bola v začiatkoch 21. storočia najúspešnejšou univerzitou v SR v danej oblasti. V roku 2011 bol pracovníkom Elektrotechnickej fakulty udelený 10 000. patent v SR. V súčasnosti je na Elektrotechnickej fakulte platný európsky patent v oblasti optických vlákien. Na Strojníckej fakulte bol kompletne vyvinutý elektromobil Edison, a univerzita vypustila vlastný balón na získavanie vedeckých dát. 
Spolupráca s priemyslom a podnikateľským prostredím priniesla viacero spoločných výsledkov. 
V roku 2000 vznikol na UNIZA Fraunhofer IPA Slovakia, prepojenie aktivít s Fraunhofer Gesellschaft, najväčšou spoločnosťou pre aplikovaný výskum a technické inovácie v Európe, z ktorého v roku 2011 vznikla nezávislá spoločnosti IPA Slovakia, s.r.o.
V roku 1998 vzniklo Slovenské centrum produktivity ako národná a otvorená inštitúcia so zameraním na podporu výskumu a aplikácie najnovších poznatkov do praxe v oblasti zvyšovania produktivity, kvality a konkurencieschopnosti. Následne v roku 2007 Slovenské centrum produktivity uzavrelo so Strojníckymi fakultami Žilinskej univerzity, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Technickej univerzity v Košiciach dohodu o strategickej aliancii v oblasti výskumu, vývoja a vzdelávania – strategická aliancia dostala pomenovanie Central European Institute of Technology. Základ pre vznik spoločnosti CEIT bol položený na pôde Žilinskej univerzity, kde pred rokom 2007 prebiehal intenzívny výskum a vývoj zameraný na unikátne riešenia v logistike a robotike. CEIT je doteraz najúspešnejším Spin-off projektom Žilinskej univerzity v Žiline. 
Medzitým v roku 2001 vznikol na pôde Žilinskej univerzity Vedecko-technologický park ako výsledok aktívnej spolupráce s podnikateľským prostredím v regióne. 
Medzinárodná spolupráca univerzity sa rozvíjala už od jej založenia. V počiatočných rokoch, vtedy ešte bývalej Vysokej škole železničnej, pomáhali mnohí zahraniční odborníci z celého vtedajšieho východného bloku, boli uzatvorené i prvé dohody o priamej medzinárodnej spolupráci. 
Okrem pravidelných, zmluvne podchytených kontaktov so zahraničnými vysokými školami, učitelia a vedeckí pracovníci školy získavali poznatky zo študijných ciest do takmer všetkých štátov v Európe, USA a Japonska.
V rámci kultúrnych dohôd, ktoré uzatváralo Ministerstvo školstva, sa každoročne vysielalo cca 10 učiteľov na krátkodobé a dlhodobé študijné pobyty do západných štátov – USA, SRN, ale aj Japonska, Číny, atď.

Po roku 1989 sa zmenila orientácia zahraničných vzťahov univerzity. Spolupráca s bývalými partnermi východnej Európy sa utlmila najmä z dôvodu finančnej náročnosti vycestovaní zo strany partnerov. Niektoré aktivity ako napr. bezdevízová výmenná prax úplne zanikla. Rozvinuli sa nové aktivity; spolupráca sa začala orientovať na anglicky, francúzsky a naďalej na nemecky hovoriace krajiny. 
Významným pri budovaní dôležitého postavenia univerzity bola v tom období medzinárodná spolupráca - predovšetkým účasť pracovníkov univerzity v medzinárodných výskumných a vzdelávacích projektoch a snaha o internacionalizáciu vzdelávania zapojením sa do rôznych mobilitných programov, tiež členstvom v medzinárodných organizáciách.
Do vzdelávacieho programu Socrates podprogramu Erasmus univerzita vstúpila v roku 1998 ako jedna z ôsmich slovenských vysokých škôl. V roku 2007 program Sokrates zanikol a bol vyhlásený Program celoživotného vzdelávania, ktorý zastrešoval vzdelávacie programy, v rámci nich i Erasmus.
V roku 2012 počas oficiálnych osláv 25.výročia programu Erasmus bolo Žilinskej univerzite udelené významné ocenenie – značka „Kvalita Erasmus mobility 2012“.
V roku 2014 nový program Erasmus+ zlúčil všetky programy EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport vrátane programu celoživotného vzdelávania. Žilinská univerzita v Žiline patrí medzi najúspešnejšie slovenské univerzity v celkovej realizácií Erasmus+ mobilít na Slovensku. 
Od vstupu do programu v roku 1998 umožnila vycestovať viac ako 2 000 študentom na študijný pobyt či stáž, je najúspešnejšou slovenskou univerzitou v uskutočnených prednáškach pedagógov na zahraničných univerzitách v histórii programu Erasmus + na Slovensku. Najviac zastúpené v mobilitách učiteľov sú krajiny: Poľsko, Česká republika, Portugalsko, Taliansko, Španielsko a Nemecko.
Významnou udalosťou z medzinárodného hľadiska bola evalvácia univerzity komisiou Európskej asociácie univerzít EUA v roku 2002 a následná evalvácia v roku 2006. Komisia kladne zhodnotila pokrok a zhodla sa, že existuje viacero silných stránok. Hlavnou silnou stránkou je špecializácia univerzity, vysokou prioritou je a má byť internacionalizácia. Žilinská univerzita a jej fakulty sú významnou mierou zastúpené v odborných, vedeckých a profesných medzinárodných organizáciách Európskej asociácie univerzít, Magna Charta Universitatum, FEHRL, ECTRI, a iných.
60. roky boli zároveň rokmi kybernetiky a nástupu počítačov. Naša škola bola jednou z prvých na Slovensku, kde bol počítač inštalovaný. Vedenie univerzity pochopilo, že budúcnosť vedy, výskumu a vzdelávania bude patriť novým technológiám a že aj riadenie podporných procesov bude potrebovať silnú infraštruktúru, ktorej jadro bude v počítačoch a s nimi súvisiacich technológiách. V roku 1970 sa začal používať počítač ZPA600 a zároveň sa začala výučba programovania.
Odtiaľ bol len krok k tomu, aby v roku 1970 vznikla Katedra kybernetiky a Katedra matematických metód, zárodky vzniku študijných odborov z oblasti IKT. Duchovnými otcami a vedúcimi katedier boli akademik prof. Skyva a prof. Kluvánek. Rozvoj znalostí v oblasti riadenia, kybernetiky, automatizácie, komunikácií a informatiky viedol v roku 1990 k vzniku Fakulty riadenia a informatiky.
Keď vznikal Internet univerzita reagovala na tento trend a v roku 1992 sa stala jedným zo zakladajúcich členov združenia SANET (Slovak Academic NETwork) účelom ktorého bolo vytvoriť a prevádzkovať Slovenskú akademickú počítačovú sieť s pripojením na Internet. 
Tento rok zároveň hostíme a spoluorganizujeme podujatie Extrapolácie 2018 a Žilina sa tak stala hlavným mestom informatiky na Slovensku.
V rámci programového obdobia 2007 – 2013 bolo na našej univerzite realizovaných celkom 92 projektov v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Vybudovali sa dve excelentné pracoviská - Univerzitný vedecký park a Výskumné centrum s medzinárodne porovnateľnými výstupmi v oblasti VaV s dôrazom na skvalitnenie infraštruktúry UNIZA.
Naša univerzita sa zapojila do nových výziev z programového obdobia 2014 - 2020 pre poskytovanie štrukturálnych fondov Európskej únie - OP Kvalita životného prostredia, OP Výskum a inovácie, IROP, OP cezhraničná spolupráca Interreg Slovensko-Česko a Slovensko-Poľsko a OP Ľudské zdroje. Aktuálne je schválených 11 projektov z Operačného programu Kvalita životného prostredia zameraných na zníženie energetickej náročnosti verejných budov.
Ďalší z projektov, ktorý je schválený v rámci IROP je projekt „Zlepšenie environmentálnych aspektov Žilinskej univerzity v Žiline prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry“ a zahŕňa riešenie námestia pred hlavnou budovou.
V rámci investičných stavebných prác, financovaných z vlastných zdrojov, sa spolu s finančnou podporou spoločnosti DATALAN, ako dobrého príkladu, zmodernizoval a zrekonštruoval priestor tejto auly, v ktorej sa nachádzame.
Univerzita sa počas svojej existencie ako vedecko-vzdelávacia ustanovizeň vyprofilovala na dôstojného a rovnocenného partnera univerzitám podobného zamerania nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Prešla náročnou cestou hľadania vlastnej originality a jej pracovníci a absolventi tvoria dnes významnú súčasť elektrotechnickej a informačnej komunity po celom svete. 
Naša univerzita svojimi aktivitami a profilom, postaveným na základe mnohoročného výskumu, vývoja a vzdelávania prispieva k tomu, aby súčasní a budúci absolventi univerzity sa stali plnohodnotnými jedincami schopnými využiť svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti v podmienkach budúcich období.
Za všetkým je potrebné hľadať ľudí. Tých, ktorí namiesto pokoja na katedrách, vytvárali tvorivý nepokoj, v ktorom sa rodili myšlienky, nápady, ktoré vyúsťovali do zmien. Zmien vyvolaných nespokojnosťou s existujúcim stavom, zmien vyvolaných potrebou vlastnej realizácie, zmien vyvolaných vlastnou vedeckovýskumnou prácou a permanentným vzdelávaním. Určite by bolo pohodlnejšie pre mnohých z nich, uspokojenie s existujúcim status quo, ale vnútorná potreba pokroku a rastu ich nútila a spolu s nimi i ich okolie, podstúpiť tú strastiplnú cestu zmien. Verím, že dnes neľutujú. A ak sa obzrú za nimi prejdenú cestu, musia mať pocit, že je za čím sa obzrieť.
Na záver mi dovoľte vysloviť poďakovanie všetkým naším zamestnancom a spolupracovníkom, teda aj vám všetkým...
Dovoľte mi ešte odcitovať Jeana Baptista Moliéra:
NAM SINE DOCTRINA VITA EST QUASI MORTIS IMAGO .
/ Bez vzdelania je totiž život takmer a iba obrazom smrti / 
Ďakujem za Vašu pozornosť!
doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD., MBA

2F5A6241

Uložiť
Používateľské nastavenia súborov cookie
Používame súbory cookies, aby sme Vám zabezpečili čo najlepší zážitok z návštevy našej webovej stránky. Ak odmietnete používanie súborov cookies, táto webová stránka nemusí fungovať správne.
Prijať všetko
Odmietnuť všetko
Prečítajte si viac
Potrebné
Tieto položky sú potrebné na povolenie základných funkcií webových stránok.
Základné
Prijať
Odmietnuť
Analytics
Nástroje používané na analýzu údajov na meranie efektívnosti webovej lokality a na pochopenie jej fungovania.
Google Analytics
Prijať
Odmietnuť
Marketing
Súbor techník, ktorých cieľom je obchodná stratégia a najmä štúdium trhu.
Google Tag Manager
Prijať
Odmietnuť