Na Žilinskej univerzite otvoria 64. akademický rok

Akademický rok na Žilinskej univerzite v Žiline, v piatok 30. septembra 2016, slávnostne otvorí jej rektorka Dr. h. c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD. V šesťdesiatom štvrtom akademickom roku bude na siedmich fakultách Žilinskej univerzity a v dvoch celouniverzitných programoch študovať spolu 8 200 študentov.

Z toho do prvého ročníka bakalárskeho stupňa nastúpi 2 265 študentov, do prvého ročníka inžinierskeho alebo magisterského štúdia 1 307 študentov. Aj tento rok pomáhajú zvyšovať záujem najmä o technické študijné programy odborové a podnikové štipendiá a  štipendijné stáže vo významných spoločnostiach z oblasti strojárenstva a dopravy. Odborové štipendiá sú každoročne poskytované viac než 1 000 študentom určených študijných programov. Ďalších takmer 1 200 študentov, ktorí majú výborný prospech, prípadne dosiahli mimoriadny výsledok v oblasti štúdia, výskumu, športovej či umeleckej činnosti, získalo v minulom akademickom roku motivačné štipendiá prospechové, mimoriadne alebo fakultné.

Inovovaných bolo niekoľko študijných programov, Výskumný ústav vysokohorskej biológie so sídlom v Tatranskej Javorine otvára v akademickom roku 2016/2017 akreditovaný spoločný magisterský študijný program „alpínska ekológia“ s University College of South East Norway. Ústav znaleckého výskumu a vzdelávania, ktorý je súčasťou univerzity, otvára tretí stupeň vysokoškolského štúdia v študijnom odbore „súdne inžinierstvo.“ Úspešné aktivity Žilinskej univerzity v rámci európskeho výskumného priestoru prezentuje riešenie 38-ich projektov medzinárodných výskumných schém, z toho 9 je z rámcových programov EÚ a 3 projekty schémy HORIZONT 2020.

Prepojenie akademického prostredia s podnikateľskou sférou má na Žilinskej univerzite dlhodobú tradíciu, tímy expertov riešia ročne viac ako 150 projektov pre domáce i zahraničné podnikateľské subjekty. V oblasti medzinárodných vzťahov Žilinská univerzita naďalej pokračuje v prehlbovaní doterajších a nadväzovaní nových spoluprác. V uplynulom akademickom roku podpísala univerzita memorandá a zmluvy o spolupráci v oblasti pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti s univerzitami v Číne, Južnej Afrike, Argentíne, Fínsku, Ukrajine, Japonsku, Kórei, Francúzsku, Poľsku, Českej republike a Bielorusku. Žilinská univerzita patrí počtom realizovaných ERASMUS študentských mobilít medzi popredné univerzity na Slovensku. Od roku 1999 do akademického roku 2015/2016 vycestovalo na ERASMUS mobility viac ako 1 900 študentov. V rámci projektu iBRASIL ERASMUS Mundus, bude v novom akademickom roku na Žilinskej univerzite študovať päť študentov z Brazílie.

Ing. Katarína Géčová